Progressieven betreuren val coalitie

Teleurstelling overheerst bij D66 over de val van de coalitie

VVD maakte vanmorgen bekend uit de Haagse coalitie te stappen. D66 is teleurgesteld dat de coalitiegenoot haar bestuursverantwoordelijkheid opgeeft. Volgens de progressieven is dit temeer teleurstellend omdat de partij constant een uitgestoken hand bood en de terugtrekking van de VVD na de grote hoeveelheid aan constructieve gesprekken komt waarin de partijen nader tot elkaar leken te komen.

Fractievoorzitter Marieke van Doorn: “Vanaf de vrijspraak heeft D66 gezegd en herhaald dat wij niet verder willen slopen, maar juist willen bouwen. Bouwen aan vertrouwen onderling in de raad, maar ook vertrouwen van de inwoners in hun stadsbestuur. Dat vertrouwen is nu helaas nog verder beschadigd.”

Verantwoordelijkheid

Ook wethouder Stedelijke Ontwikkeling Robert van Asten is in mineur. “De coalitie van D66, VVD, GroenLinks, PvdA en CDA was minder dan een jaar jong en is tot stand gekomen na een lange onderhandeling”, aldus Van Asten. “Die onderhandelingen waren uiteindelijk geslaagd doordat alle betrokken partijen de verantwoordelijkheid voelden om samen aan de toekomst van onze stad te bouwen. Het is teleurstellend dat de VVD niet verder samen die verantwoordelijkheid wil dragen.”

Fel tegen

De VVD stapte uit de coalitie uit onvrede over hoe PvdA en GroenLinks omgaan met de zaak De Mos. Met deze stap is de Haagse coalitie formeel gevallen. De rechter sprak De Mos in april vrij van ambtelijke corruptie. De oud-wethouder wilde sindsdien terugkeren in het college. VVD, CDA en D66 stonden ervoor open om daarover te praten, maar PvdA en GroenLinks bleven daar fel op tegen. De laatsten wilden een rechtse coalitie niet aan een meerderheid helpen.