‘Er moet geld bij om ambities cultureel aanbod waar te maken’

Vertegenwoordigers van de culturele sector en Haagse raadsleden gingen de afgelopen twee dagen in Theater Korzo aan de Prinsestraat met elkaar in gesprek. Het doel van deze speeddates was elkaar beter leren kennen voordat de gemeenteraad grote debatten moet gaan voeren over de Haagse culturele sector en de financiering daarvan. In totaal kwamen minstens 34 instellingen aan het woord.

Raadsleden en culturele instellingen spraken met elkaar voor elk dertig minuten, zodat raadsleden de kans hadden vragen te stellen en zich goed te informeren. Zo divers als het Haagse cultuurlandschap is, zo divers waren de speeddaters. Van theaters tot dansgroepen, van musea tot festivals. In deze sessies verzamelden de raadsleden veel informatie over hoe het met de instellingen gaat en wat ze verwachten van het nieuwe kunstenplan, waarin de verdeling van de subsidies staat vastgelegd.

Velen vertelden over hun gestegen kosten voor energie, Fair Pay, opgeschroefde cao-lonen, inflatie en het herstel van de coronaperiode.

Ontdekkingstocht

“Als raadsleden moeten we zelf ons eigen onderzoek doen, en met dit speeddaten ontdekken we enorm veel”, zei D66-raadslid Andrew van Esch, die blij was met de opkomst, ook van raadsleden en fractievertegenwoordigers. Naast D66 waren ook Hart voor Den Haag, GroenLinks, PvdA, CDA, SP en HSP aanwezig.

Rode draad

GroenLinks-fractievertegenwoordiger Lisa van de Voort: “Het culturele aanbod in Den Haag is veelkleurig. De speeddates bevestigden voor mij dat we als gemeente het belang van kleinere instellingen niet moeten onderschatten.” Volgens raadslid Coen Bom (Hart voor Den Haag) was er een rode draad waar te nemen. “Er moet dringend geld bij als we de ambities willen waarmaken. Daarom willen wij, als Hart voor Den Haag, zoeken naar 19 miljoen extra budget voor de sector, zodat de eisen aan bijvoorbeeld Fair Pay ook reëel zijn”.

Op herhaling?

Omdat Den Haag nog veel meer culturele instellingen kent sluit Van Esch, een van de initiatiefnemers van het speeddaten, niet uit dat er nog een derde speeddate-dag komt. “We waren binnen 24 uur volgeboekt en er staan nog 24 instellingen op de reservelijst. We gaan dus proberen om hen ook nog te spreken voordat de vakanties beginnen. Zo krijgt de hele culturele sector de kans om te spreken en wij de kans om te luisteren.”