Voorstel afschaffen hondenbelasting

De Haagse Partij voor de Dieren strijdt al jaren voor de afschaffing van de hondenbelasting. De partij vindt de belasting oneerlijk en onwenselijk. Nu de partij deelneemt aan de coalitie, komt het college met een voorstel om deze af te schaffen. Robin Smit, fractievoorzitter: “Het is niet ethisch om belasting te heffen op levende wezens. Je gaat mensen ook niet belasten op basis van hun kinderen.”

De Haagse afdeling van de PvdD vindt belasting heffen op het bestaan van een levend wezen onwenselijk. Daarnaast noemt de partij het een willekeurige keuze om alleen hondenbezitters te belasten en niet – bijvoorbeeld – katten- of kanarie-eigenaren. Bovendien gaat 10 procent van de opbrengst naar het controleren en innen van de belasting zelf. Meerdere andere partijen lieten zich in verkiezingstijden ook negatief uit over de belasting, maar tot afschaffing is het nog niet eerder gekomen. Smit: “We zijn erg blij dat wij het eindelijk op de agenda hebben kunnen zetten!”

Voorzieningen

Een veelgehoord argument voor hondenbelasting is dat hondeneigenaren gebruikmaken van de voorzieningen van de gemeente. Denk hierbij aan de wandelpaden en losloopgebieden voor honden. De opgehaalde belasting gaat alleen sinds jaar en dag al naar de algemene pot van de gemeente. “De Haagse hondenbelasting is de allerhoogste in Nederland. Tegelijkertijd liggen de hondenlosloopgebieden in de stad er treurig bij, en dan druk ik me nog zacht uit”, zegt Smit. 

Zo’n 60 procent van alle Nederlandse gemeenten schafte de hondenbelasting al af. De gemeenteraad stemt donderdag 21 december over het afschaffen van de hondenbelasting.