Gratis huiswerkbegeleiding van de bieb

Huiswerkbegeleiders begeleiden je in de bieb

Den Haag telt ruim 30.000 middelbare scholieren. Niet iedereen heeft de mogelijkheid om na schooltijd thuis te leren of huiswerk te maken. Het ontbreekt bijvoorbeeld aan een rustige plek, ouders kunnen niet helpen of digitale verleidingen als TikTok en Snapchat houden leerlingen van het werk. De gemeente wil álle leerlingen in het voortgezet onderwijs de kans bieden hun talenten te ontwikkelen en een goede schoolcarrière te doorlopen. Om kansenongelijkheid tegen te gaan, biedt Bibliotheek Den Haag nu gratis huiswerkbegeleiding aan.

Directeur Sam Hermans van Bibliotheek Den Haag: “Eén van de taken van de bibliotheek is het bieden van educatie en ontwikkeling. Dat doen we op allerlei manieren, waaronder gratis huiswerkbegeleiding, zodat elke middelbare scholier gebruik kan maken van extra ondersteuning.”

In de Centrale Bibliotheek en in de vestigingen Transvaal, Bouwlust, Schilderswijk, Escamp, Moerwijk en Leidschenveen, en bij twee vestigingen van stichting Jeugdwerk en na de herfstvakantie bij twee vestigingen van Wijkz in Laak is er huiswerkbegeleiding. Minimaal twee middagen in de week kunnen leerlingen uit de buurt daar terecht om met een huiswerkbegeleider hun huiswerk te maken en te leren voor toetsen.

De huiswerkbegeleider helpt met het plannen van schoolwerk, leert samenvatten, overhoort en je kan gebruikmaken van de computer en gratis internet. Huiswerkbegeleiding helpt bij het ontwikkelen van studievaardigheden (‘leren leren’), maar is géén bijles.

Belang van lezen

“We hebben de capaciteit om grotere aantallen leerlingen te verwelkomen in onze bibliotheken, dus we geven deze activiteit graag meer bekendheid. Bijkomend voordeel van huiswerkbegeleiding in de bibliotheek is dat we het belang van lezen en andere activiteiten van de bibliotheek onder de aandacht kunnen brengen. Als een leerling klaar is met het huiswerk, sluiten we de middag af door te lezen”, aldus Hermans.

Saskia van der Kamp, programmaleider Huiswerkbegeleiding vult aan: “Omdat we weten dat ouders en leerlingen vaak in de eerste periode van een nieuw schooljaar tegen uitdagingen aanlopen, besteden we nu in de aanloop naar de herfstvakantie extra aandacht aan het bekendmaken van onze gratis huiswerkbegeleiding.”

Afleiders
Uit onderzoek onder zestig huidige deelnemers van de huiswerkbegeleiding kwam naar voren dat
vooral de telefoon – met name de apps Tiktok (34%), Whatsapp (31%) en Snapchat (27%) – hen stoort bij het doen van schoolwerk. Voor 60% van de deelnemende leerlingen is de telefoon de grootste afleider. Voor 30% zijn dat hun broers en zussen die ook thuis zijn.

Veel leerlingen zijn voor het schoolwerk volledig op zichzelf aangewezen. Een derde van de leerlingen geeft aan dat hun ouders weinig tot niet kunnen helpen met overhoren, plannen of de vakken. De gratis huiswerkbegeleiding in de bieb zorgde bij maar liefst 75% van de huidige deelnemers voor hogere cijfers. Het initiatief verlaagde bij 11% hoe dan ook het gevoel van stress.
 
Samen huiswerk maken is bovendien gezellig én het zorgt dat leerlingen kennismaken met leeftijdsgenoten die ze anders misschien niet snel zouden tegenkomen. “Het blijkt dus handig én slim om gebruik te maken van de gratis huiswerkbegeleiding”, aldus Bibliotheek Den Haag.