In de Piet Heinstraat gaan de asperges erin als koek

Zeno en Katerina serveren asperges uit.

Tien kilo asperges heeft Romano Auteri laten aanrukken voor vandaag. “Die komen wel op”, schat de eigenaar van kookatelier Capo Cucina in. “Zo meteen gaat het los en dan gaat het door tot 18.00 uur.” Romano doelt op het jaarlijkse Aspergefeest dat de Piet Heinstraat organiseert en dat altijd honderden mensen trekt. De drukte valt nu nog mee, maar na drieën belooft het feest pas goed los te barsten.

Aan het begin van de Piet Heinstraat staat restaurant Kamer uit de Zoutmanstraat met een kraam. De uitbaters van de zaak verkopen aspergesoep, gekookte asperges en een aspergedessert. Op houten bankjes doen enkele mensen zich te goed aan het langwerpige groene goud. De stormloop op de straat is nog niet begonnen, maar het is nu al gezellig. Want ook de lokale ondernemers zijn vandaag gewoon open, al dan niet met een kraampje voor de deur. En zo oogt de Piet Heinstraat als een knusse jaarmarkt. Er is live muziek, vinyl, food en fashion te koop, en er zijn gezellige terrasje voor de gelegenheid opgezet.

Gewrapped

Zeno Katsantonis en Katerina Savvidis van het Griekse restaurant Menny’s Kitchen serveren in hun kraam groene asperges in een dikke wrap met een sausje erover heen. Groene asperges, want alleen die kennen ze in Griekenland. De horecazaak doet elk jaar mee. Voor Zeno is het de tweede keer dat hij het aspergefeest mee mag maken. “Toen ik vorig jaar hier stond, wist ik niet dat het feest zó groot was.” Nu weet hij wel beter. Bijna alle horecazaken in de winkelstraat doen iets met asperges vandaag. Deelname is zeker niet verplicht, maar naar goed gebruik openen ze praktisch allemaal de deuren.

“Wij doen vooral mee voor de gezelligheid en het lekkere eten”, zegt Zeno.

Asperges gaan er bij hem in als koek. “Heerlijk! De asperges die nu gaan komen zijn de lekkerste. We hebben er veel van liggen, achter. Niet op een hand te tellen. We gaan proberen er zoveel mogelijk van te verkopen.” Gaat dat lukken? Zeno: “Ja hoor. Dat komt goed. Het is 12.45 uur en het is nu al lekker druk en dat wordt het straks helemaal. Wij hebben er zin in.” Even verderop staat Clarence van lunchroom bijClarence buiten met een eigen barretje. Hij is op de Spaanse tour met asperge-pincho’s voor 1,50 euro en Sangria.

Asperge-pincho’s van Clarence

Drie kilo

Ook Clarence doet elk jaar mee, niet zozeer om asperges te promoten. “We doen het vooral voor de wijk, de leukste van Den Haag, en de gezelligheid. Er zijn hier vaker themafeesten als promotie van het Zeeheldenkwartier. Zo is er in oktober het mosselfeest. Nu is het de tijd van de asperges, dus dat nemen we mee.” Ondertussen snijdt hij een stukje stokbrood, voegt een smeersel toe en legt er een stuk asperge bovenop. Even wat peper erbij en klaar is de pincho. Clarence heeft zo’n drie kilo groene asperges ingekocht. “We hopen dat we die allemaal weten te verkopen”, zegt hij. Onder de broodplank liggen echter nog genoeg stokbroden.

“Ben pas net begonnen. Als de zon straks doorbreekt, gaat het drukker worden en dat komt de sfeer en de verkoop ten goede”, verwacht hij.

Klassiek

Bij het Italiaans-georiënteerde Capo Cucina ondertussen komt de reuk van asperges de straat inwaaien. Romano Auteri kookt binnen een soep van de kontjes en schillen van witte asperges. Daarnaast staat een pan met pasta. “Straks serveren we dunne asperge-schijfjes met pasta en tomatensaus”, verklaart hij, “met een asperge er bovenop. Een klassiek Italiaans gerecht.” Capo Cucina is aangekleed als een echt Mediterraans restaurant. Boven het koffie-apparaat hangt een opgezette zwaardvis uit de Middellandse Zee. Terracottategels op de vloer. “In Italië eten ze vooral groene asperges”, legt Romano uit.

“Groene asperges groeien er zelfs in het wild. “Witte eten Italianen niet, ze worden er ook niet verbouwd. Vandaag serveren we toch witte asperges omdat het een lokaal, Nederlands product is. In onze kookstudio doen we de Italiaanse keuken met Hollandse producten, vandaar.”

Maar er is nog een reden voor witte asperges te kiezen. “Ik denk dat de witte asperge iets delicater is dan de groene met zijn typische aspergesmaak. Hij is ook zachter van smaak dan de groene variant die wat pittiger is.”

Aanpoten

Voorbereiden voor het Aspergefeest was niet noemenswaardig. Het terrasje buiten opzetten was meer werk, vertelt Romano. Hij is ’s morgens begonnen. “Ik doe elk jaar mee”, zegt hij. “Kan dan laten zien wat ik doe met de kookstudio, en het creëert een open deur, want hier komen alleen groepen leren koken. Alleen op de vrijdag zijn we open voor publiek met de wijnbar.” Voor Capo Cucina moet het Aspergefeest nog beginnen. Romano:  “Zo meteen staat het hier helemaal vol. Het gaat druk worden, zeker met de borrel om 15.00 uur, dus het wordt aanpoten. Ik kijk er naar uit!”

Gezelligheid bij Capo Cucina voor de deur.

Tekst en foto: Harry Oosterveen