Staatsbosbeheer krijgt herdenkingsbank Willem I

Boswachter Mark Kras, de heer J.R. ter Molen en Boudewijn Revis bij de onthulling.

Het Haagse Bos is een attractie rijker. Vanaf afgelopen vrijdag siert de Koning Willem I-bank het natuurmonument in het verlengde van de oprijlaan van paleis Huis ten Bosch. Stichting Je Maintiendrai Nassau schonk de herdenkingsbank aan Staatsbosbeheer. Voorzitter Dr. J.R. ter Molen van Je Maintiendrai Nassau en Boudewijn Revis, directeur van Staatsbosbeheer, onthulden de bank te midden van een select gezelschap.

De relatie tussen de Oranjes en het Haagse Bos zit diep in de haarwortels van het bos. Het was immers Willem van Oranje die het als een van de eerste natuurgebieden in Nederland beschermde met een juridisch document: de Akte van Redemptie. Sinds 1576 is het oude woud hiermee op verzoek van de Hagenaars gevrijwaard van kap van bomen voor commerciële doeleinden.

Met dank aan Willem van Oranje is daarmee het Haagse Bos nu een van de belangrijkste groengebieden, voor bezoekers, maar bovenal voor een weelde aan natuur. Natuur die hier vanuit de Hofstad haar aansluiting vindt met de andere natuurgebieden in Nationaal Park Hollandse Duinen.

Invloed

Aan het begin van de 19de eeuw hadden de Oranjes en met name koning Willem I opnieuw een belangrijke invloed op het Haagse Bos. Willem I is als opdrachtgever van de landschapsinrichting verantwoordelijk voor de padenstructuur in de Engelse landschapsstijl die te vinden is in de omgeving van de twee grote vijvers. Paden waarlangs velen nu genieten van dit prachtige bos. Een natuurgebied dat al sinds de oprichting van Staatsbosbeheer in 1899 onder haar verantwoordelijkheid valt.

Staatsbosbeheer was dan ook blij verrast toen de Stichting Je Maintiendrai Nassau voorstelde om een donatie voor de bank te schenken. Een bijzondere bank in het Haagse Bos om te herdenken dat prins Willem Frederik, de latere koning Willem I, 250 jaar geleden op 24 augustus 1772 in Huis ten Bosch het levenslicht zag. De bank heeft een opschrift en een QR-code met achtergrondinformatie.

Budget

Boswachter Mark Kras: “Wij zijn blij met initiatieven om herdenkingsbanken te plaatsen in het Haagse Bos. Door de vele bezoekers en de ligging in de stad is iedere bijdrage in het verbeteren en in standhouden van de voorzieningen van bezoekers, zoals banken en picknicksets, maar ook vuilnisbakken en het onderhoud van de paden, kostbaar. Het vraagt ook een veelvoud van het budget voor recreatieve voorzieningen zoals we dat voor natuurgebieden ontvangen vanuit de provincie. Eigen inkomsten van Staatsbosbeheer vullen hierin het tekort aan omdat dit soort voorzieningen zorgen dat mensen de natuur in het Haagse Bos niet te veel hinderen. Immers je hoeft niet van het pad af om op een gevallen boomstam je koffie of thee op te drinken.”

“Helaas zijn door vandalisme in het Haagse Bos extra stevige banken nodig. Waardoor de banken hier duurder zijn dan de houten banken die we in grotere natuurgebieden als de duinen toepassen. Het is dus zeer welkom dat stichtingen als Stichting Je Maintiendrai Nassau vanuit hun verbondenheid met de Oranjes en het Haagse Bos een dergelijke donatie doen.”

“Speciaal voor dit soort donaties is het Buitenfonds in het leven geroepen. Zij zorgen ervoor dat projecten waarvoor donaties worden gevraagd kenbaar worden aan het publiek en dat donaties netjes op de juiste plek terecht komen”, besluit Mark Kras.

Foto: Extern