‘Samen fietsen door Den Haag, een gezellige bezigheid’

Tientallen mensen hadden vanavond plezier op hun fiets.

Enige tientallen mensen deden vanavond mee aan de derde editie van de Fietslichtjesparade dwars door de stad. Volwassenen en kinderen hadden voor de gelegenheid hun rijwiel feestelijk uitgedost met kleurige guirlandes en lampjes. Aandacht vragen voor goed licht op de fiets gedurende de donkere dagen van het jaar was een van de doelen van deze tocht. Wel enigszins aan de zijlijn, want het hoofddoel was samen gezellig fietsen.

De zeven kilometer lange fietstocht begon in de Wagenstraat en leidde dwars door de binnenstad naar het Zeeheldenkwartier, het Prins Hendrikplein en dan door naar het Vredespaleis. Vanaf daar ging het naar het Noordeinde, de binnenstad weer in en terug naar de Wagenstraat. Een tweekoppig jazzbandje zorgde voor gezellige muziek bij de startplek op het pleintje aan het einde van de Wagenstraat, ter hoogte van nummer 185. Tijdens het vallen van de avond begon het aanmerkelijk kouder te worden.

Gelukkig was er een rijdende koffiebar en een pannenkoekentruck om de frisheid even te vergeten. Kinderen konden voorafgaand aan de tocht bij een kraam hun eigen fiets pimpen met slingers en lampjes en later meedingen naar de prijs voor de mooiste fiets. Ook volwassenen versierden ter plekke hun twee- of driewieler uit met kerstverlichting.

Wow-ervaring

Marcel Kleizen staat erbij en kijkt ernaar. Hij is voormalig fietsburgemeester van Den Haag en initiatiefnemer van de Fietslichtjesparade. “Juist tijdens corona bedacht ik het evenement om mensen te stimuleren te fietsen in onze stad, in de buitenlucht. Het is fijn en gezellig om samen te fietsen. Dat is ook het doel van de parade. We vieren hiermee fietsland Nederland. Terwijl je fietst kun je gesprekken met elkaar hebben en tegelijkertijd contact houden met de omgeving. Zeker als er muziek bij is. Dat kan met een auto niet. Straks heb je echt een wow-ervaring”, zo belooft Kleizen.

Net als vorige edities had de Fietslichtjesparade plaats moeten vinden in de eerste week van november. Door de storm van twee weken terug was het fietsfeest verplaatst naar vandaag. “In de eerste week van november is net de klok verzet en dan kun je vroeg in de avond al met verlichting rondrijden zonder dat het te laat wordt”, verklaart de initiatiefnemer.

Goede verlichting

Een tweede doel is aandacht vragen voor goede verlichting op de fiets. “Dat komt doordat Den Haag de parade sponsort. De gemeente vindt het belangrijk dat mensen veilig door de stad rijden tijdens de donkere wintermaanden en dat je als fietser goed zichtbaar bent.” En als je nu aankomt met je fiets zonder verlichting, mag je dan mee doen? “Nee, dan wordt je geshamed”, grijnst Kleizen. “Grapje, je kunt een paar fietslampjes van de organisatie krijgen.”

Goed zichtbaar met al hun lampjes zijn de deelnemers zeker. Joris van der Bol is een van hen, present met drie koters en een moderne bakfiets. Via Den Haag Fietst had hij van de parade gehoord en doet voor de eerste keer mee. “Het leek ons een leuk evenement om aan mee te doen. We willen laten zien dat fietsen in Den Haag gezellig en leuk is. En dat fietsen goed voor je is. Er zijn al genoeg auto’s op straat.” Of hij de hele rit gaat uitzitten op het zadel weet Joris nog niet. “We zien wel hoe laat het wordt, maar de kinderen moeten uiteindelijk naar bed. Het wordt sowieso een leuk stukje fietsen.”

Sacha Winkel zet momenteel in Den Haag het project Fietsmaatjes op, waarbij mensen op een duofiets samen fietsen met een ander die dat niet meer uit eigen beweging kan. Speerpunt: socializen en in beweging blijven. Ze wil meer aandacht voor fietsen in de stad, vandaar haar deelname. Voor de gelegenheid heeft ze takken met minilampjes op haar duofiets gezet. “Want kijk hier maar eens in de Wagenstraat. Je wordt ter plekke van je sokken gereden als fietser”. “Nederland heeft veel fietspaden, maar die liggen helaas niet overal”, valt een omstander bij.

Klein maar fijn

Wethouder Duurzaamheid Arjen Kapteijns opende de Fietslichtjesparade. En daarna ging het los, richting centrum, en verder naar het Vredespaleis. De eerste paar honderd meter voerden leden van  theatergroep Tol al rijdend een act uit. Tussen de fietsers in reed een discokar mee en de twee jazzmuzikanten musiceerden vrolijk verder in een bakfiets. “De Fietslichtjesparade wordt wel bekender”, besluit Marcel Kleizen. “Er doen jaarlijks tientallen mensen mee, maar het is groeiende. Het zou wel cool zijn als er honderden fietsers mee zouden rijden, maar we hoeven niet groot te worden.” Want uiteindelijk gaat het om het plezier van het fietsen.

Harry Oosterveen